Ads 468x60px

vineri, 29 martie 2013

10 - Rasplatirile



      Este o foarte mare deosebire intre invatatura despre mantuirea celui pierdut si invatatura despre rasplatirile celui mantuit. Mantuirea este “darul lui Dumnezeu”. Ea nu se poate obtine prin fapte

Efeseni 2:8-9

·  8 Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.

·  9 Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

  Mantuirea este primita prin credinta in lucrarea desavarsita a Domnului Isus Hristos



Ioan 3:36

Cine crede în Fiul are viaţa veşnică; dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.”

 Rasplatirile se acorda potrivit cu faptele credinciosului

Matei 16:27

Căci Fiul omului are să vină în slava Tatălui Său cu îngerii Săi; şi atunci va răsplăti fiecăruia după faptele lui.

Unul dintre cele mai graitoare pasaje din Scriptura cu privire la rasplatiri se gaseste la 

1Corinteni 3:8-15

·  8 Cel ce sădeşte şi cel ce udă sunt totuna; şi fiecare îşi va lua răsplata după osteneala lui.

·  9 Căci noi suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu. Voi sunteţi ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu.

·  10 După harul lui Dumnezeu care mi-a fost dat, eu, ca un meşter-zidar înţelept, am pus temelia, şi un altul clădeşte deasupra. Dar fiecare să ia bine seama cum clădeşte deasupra.

·  11 Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă şi care este Isus Hristos.

·  12 Iar dacă clădeşte cineva pe această temelie aur, argint, pietre scumpe, lemn, fân, trestie,

·  13 lucrarea fiecăruia va fi dată pe faţă: ziua Domnului o va face cunoscut, căci se va descoperi în foc. Şi focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia.

·  14 Dacă lucrarea zidită de cineva pe temelia aceea rămâne în picioare, el va primi o răsplată.

·  15 Dacă lucrarea lui va fi arsă, îşi va pierde răsplata. Cât despre el, va fi mântuit, dar ca prin foc.



      In primul rand, fiecare credincios isi va lua rasplata dupa lucrarea lui. Noi nu lucram pentru mantuirea noastra.
      In al doilea rand, “noi suntem impreuna lucratori cu Dumnezeu”. Nu pentru mantuire, ci pentru rasplatiri.
     In al treilea rand, credinciosul trebuie sa zideasca pe singura temelie care este Domnul Isus Hristos
     In al patrulea rand, credinciosul poate sa aleaga intre doual feluri de material: “aur,argint, pietre scumpe”. Aceasta inseamna a zidi spiritual, cu material nobile, sau “lemn, fan, trestie” , ceea ce inseamna a zidi fireste, cu material trecatoare (versetul 12 ,de mai sus) dar si

2Corinteni 4:18

Pentru că noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile care se văd sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd sunt veşnice.

Credinciosul care va zidi pe Hristos cu materialele trecatoare “lemn, fan, trestie”; lucrurile facute cu “lemn, fan, trestie” vor fi nimicite la scaunul de judecata al lui Hristos” , iar credinciosul va avea o pierdere, nu pierderea mantuirii, ci pierderea rasplatirii vesnice. Unii credinciosi se vor rusina in fata scaunului de judecata al lui Hristos
1Ioan 2:28

Şi acum, copilaşilor, rămâneţi în El, pentru ca, atunci când Se va arăta El, să avem îndrăzneală şi, la venirea Lui, să nu rămânem de ruşine şi depărtaţi de El.


, se vor rusina de lucrarile lor din “lemn, fan, trestie” . autorul acestor randuri, pastoral Porter Barrington spunea: “In primul an al activitatii mele ca slujitor al Domnului ma gaseam la capataiul unui prieten al meu care era pe moarte. In timp ce vorbeam despre plecarea lui acasa, ochii i s-au umplut de lacrimi. Fiind tanar in credinta, am crezut ca se temea de moarte si am inceput sa-i spun cateva cuvinte de incurajare. El insa mi-a raspuns : ‘Nu mi-e frica ca mor, mi-e rusine sa mor’. Mi-a explicat apoi ca Domnul Isus Hristos era Mantuitorul lui, dar ca el traise mai mult pentru sine si acuma trebuie sa apara in fata lui Hristos cu mainile goale. Viata ii aparea ca ceva contruit din ‘lemn, fan, trestie’. El a fost ‘mantuit ca prin foc’”.
            Rasplatirile sunt denumite “coronae” in Noul Testamen.

I.                    Coroana vietii

Iacov 1:12

Ferice de cel ce rabdă ispita. Căci, după ce a fost găsit bun, va primi cununa vieţii pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc.

        Aceasta rasplatire ar putea fi numita coroana celui care iubeste. Daca ne uitam mai atenti la versetul de mai sus, descoperim ca cel credincios gaseste taria de a birui ispita si a indura necazurile prin dragostea lui Dumnezeu, Pavel spunea: “……ne bucuram chiar si in necazuri.”Intrebarea este: “ne bucuram noi astazi in necazuri”?
       Putem, numai daca “dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant”

Romani 5:3-5

·  3 Ba mai mult, ne bucurăm chiar şi în necazurile noastre; căci ştim că necazul aduce răbdare,

·  4 răbdarea aduce biruinţă în încercare, iar biruinţa aceasta aduce nădejdea.

·  5 Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat.

  Daca credinciosul nu are in inima dragostea lui Dumnezeu, incercarile il pot face sa se amarasca si sa carteasca pierzandu-si “coroana vietii”
   Toti credinciosii au viata vesnica

Ioan 3:15-16

·  15 pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

·  16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

,dar nu toti credinciosii vor fi rasplatiti cu “coroana vietii”. Aceasta coroana va fi data celor care vor fi “credinciosi pana la moarte”

Apocalipsa 2:10

Nu te teme nicidecum de ce ai să suferi. Iată că diavolul are să arunce în temniţă pe unii din voi, ca să vă încerce. Şi veţi avea un necaz de zece zile. Fii credincios până la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii.”

   Pentru a primi “coroana vietii”, credinciosul trebuie sa-L iubeasca pe Domnul mai mult decat propria sa viata. “Caci oricine va vrea sa-si scape viata (traind pentru sine), o va pierde; dar oricine isi va pierde viata din pricina Mea si din pricina Evangheliei (traind pentru Hristos cu orice pret), o va mantui

Marcu 8:35

Căci oricine va vrea să-şi scape viaţa, o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa din pricina Mea şi din pricina Evangheliei, o va mântui.

  Aceasta rasplata va fi data celor ce traiesc pentru Hristos si rabda ispitele prin puterea iubirii lui Dumnezeu


1Corinteni 10:13

Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.


II.                  Coroana care nu se vestejeste

1Corinteni 9:24-27

·  24 Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, dar, în aşa fel, ca să căpătaţi premiul!

·  25 Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji.

·  26 Eu deci alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt.

·  27 Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat.


        Pavel se foloseste de intrecerile din arenele grecesti pentru a ne da o pilda cu privire la alergarea spiritual a credinciosului.
  Ei alergau pentru a primi o “corana care nu se vestejeste”; dar noi alergam pentru a primi o “coroana care nu se vestejeste”.
      Nici un tanar nu putea  sa ia parte la intreceri daca nu era cetatean grec, nascut din parinti greci.
      Nici un om nematuit nu poate sa ia parte la lucrarea Domnului pentru a fi rasplatit, ci numai cei nascuti din Dumnezeu sunt indreptatiti la aceasta

Ioan 3:3

Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.”

     La fel cum atletul trebuie sa renunte la multe placer ale trupului, tot asa si credinciosul trebuie sa se poarte aspru cu trupul sau si sa-l tina sub control, astfel va fi descalificat. El nu-si va pierde mantuirea, dar isi va pierde “coroana care nu se vestejeste”
        Intrecerile din arenele grecesti aveau reguli aspre si rigide, greu de schimbat pentru toti participantii. Noul Testament contine norme pentru credinciosii care vor sa ia parte la alergare spiritual pentru a castiga “coroana care nu se vestejeste”.

1.      Credinciosul trebuie sa dea la o parte orice ar putea sa-l doboare ori sa-l traga inapoi

Evrei 12:1

Şi noi, dar, fiindcă suntem înconjuraţi cu un nor aşa de mare de martori, să dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne şi să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte.

2.      Credinciosul trebuie sa-si atinteasca privirile la Hristos si sa nu se uite la dreapta sau la stanga lui

Evrei 12:2

Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea, şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.

3.      Credinciosul trebuie sa-si gaseasca taria lui in Domnul

Efeseni 6:10-18

·  10 Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui.

·  11 Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului.

·  12 Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.

·  13 De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.

·  14 Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii,

·  15 având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii.

·  16 Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău.

·  17 Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.

·  18 Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii


4.      Credinciosul trebuie sa se aduca pe sine deplin pe altarul Domnului

Romani 12:1-2

·  1 Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.

·  2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.

5.      Credinciosul, prin credinta, trebuie sa dea la o parte tot ce ar putea sta in calea propasirii lui spiritual

Evrei 11:24-29

·  24 Prin credinţă Moise, când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui faraon,

·  25 ci a vrut mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului.

·  26 El socotea ocara lui Hristos ca o mai mare bogăţie decât comorile Egiptului, pentru că avea ochii pironiţi spre răsplătire.

·  27 Prin credinţă a părăsit el Egiptul, fără să se teamă de mânia împăratului; pentru că a rămas neclintit, ca şi cum ar fi văzut pe Cel ce este nevăzut.

·  28 Prin credinţă a prăznuit el Paştile şi a făcut stropirea sângelui, pentru ca nimicitorul celor întâi născuţi să nu se atingă de ei.

·  29 Prin credinţă au trecut ei Marea Roşie ca pe uscat, pe când egiptenii, care au încercat s-o treacă, au fost înghiţiţi.

   Sa nu fii un spectator duhovnicesc. Ia parte la alergare pentru a castiga “coroana care nu se vestejeste”

III.                Coroana bucuriei

1Tesaloniceni 2:19-20

·  19 Căci cine este, în adevăr, nădejdea sau bucuria, sau cununa noastră de slavă? Nu sunteţi voi, înaintea Domnului nostru Isus Hristos, la venirea Lui?

·  20 Da, voi sunteţi slava şi bucuria noastră.

     “Coroana bucuriei” este coroana celui ce castiga suflete. Cea mai mare lucrare pe care esti chemat s-o faci pentru Dumnezeu este sa-I ajuti pe ceilalti sa afle ca Hristos este Mantuitorul lor personal. Masura bucuriei tale in cer va fi determinate de sufletele pentru care ai contribuit si tu sa fi aduse Hristos. Pavel spune credinciosilor din Tesalonic ca ei sunt: “nadejdea sau bucuria ori coroana….. de salva” acum si atunci cand va veni Isus.

1.      Castigarea sufletelor pentru Hristos este un lucru intelept

Proverbe 11:30

Rodul celui neprihănit este un pom de viaţă, şi cel înţelept câştigă suflete. –


2.      Castigarea sufletelor pentru Hristos este o lucrare impotriva pacatului.

Iacov 5:20

să ştiţi că cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte şi va acoperi o sumedenie de păcate.

3.      Castigarea sufletelor pentru Hristos este un motiv de bucurie in cer

Luca 15:10

Tot aşa, vă spun că este bucurie înaintea îngerilor lui Dumnezeu pentru un singur păcătos care se pocăieşte.”


4.      Fiecare castigator de suflete va straluci ca stelele in veci de veci


Daniel 12:3

Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului, şi cei ce vor învăţa pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac şi în veci de veci.
  
     Iata cum poti castiga suflete pentru Hristos:

-          Marturisind cu viata ta; traieste in asa fel ca altii sa-l poata vedea pe Hristos in tine

2Corinteni 3:2

Voi sunteţi epistola noastră, scrisă în inimile noastre, cunoscută şi citită de toţi oamenii.


Galateni 2:20

Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.

-          Marturisind cu gura ta, increzandu-te in Duhul Sfant ca El sa dea putere Cuvantului rostit

Faptele apostolilor 1:8

Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.”

-          Marturisind prin zeciuieli si daruri pentru ca altii sa-L poata predica pe Hristos si tu poti avea “castigul care prisoseste in folosul vostru”

Filipeni 4:15-17

·  15 Ştiţi voi înşivă, filipenilor, că, la începutul Evangheliei, când am plecat din Macedonia, nicio biserică n-a avut legătură cu mine în ce priveşte „darea” şi „primirea” afară de voi.

·  16 Căci mi-aţi trimis în Tesalonic, o dată, şi chiar de două ori, ceva pentru nevoile mele.

·  17 Nu că umblu după daruri. Dimpotrivă, umblu după câştigul care prisoseşte în folosul vostru.

2Corinteni 9:6

Să ştiţi: cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera.

   Dumnezeu a fagaduit ca lucrarea ta nu va fi zadarnica in Domnul

1Corinteni 15:58

De aceea, preaiubiţii mei fraţi, fiţi tari, neclintiţi, sporiţi totdeauna în lucrul Domnului, căci ştiţi că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică.

   Castigatorul de suflete nu se va bucura singur – tot cerul se va bucura impreuna cu el cand va primi “coroana de slava(bucurie)”

Ioan 4:36

Cine seceră primeşte o plată şi strânge rod pentru viaţa veşnică; pentru ca şi cel ce seamănă şi cel ce seceră să se bucure în acelaşi timp.

IV.                Coroana neprihanirii

2Timotei 4:5-8

·  5 Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist şi împlineşte-ţi bine slujba.

·  6 Căci eu sunt gata să fiu turnat ca o jertfă de băutură, şi clipa plecării mele este aproape.

·  7 M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa.

·  8 De acum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în „ziua aceea” Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.

            “Coroana neprihanirii” este o rasplata si nu trebuie confundata cu “neprihanirea lui Dumnezeu” pe care o primeste credinciosul atunci cand devine crestin; pentru ca atunci, credinciosul devine “neprihanirea lui Dumnezeu in El”

2Corinteni 5:21

Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.

             Aceasta neprihanire care mantuieste este un dar care trebuie acceptat de cel pierdut.
           “Coroana neprihanirii” este o rasplata care se castiga de cel mantuit. Daca credinciosul asteapta si iubeste invatatura despre cea de-a doua venire a lui Hristos, ea ii va influenta intraga viata. Uitati-va la efectul puternic pe care l-a avut acest adevar asupra vietii apostolului Pavel care a putut sa spuna:

1.      Am luptat lupta cea buna!


2Timotei 4:7

M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa.

1Corinteni 15:32

Dacă, vorbind în felul oamenilor, m-am luptat cu fiarele în Efes, care-mi este folosul? Dacă nu învie morţii, atunci „să mâncăm şi să bem, căci mâine vom muri”.

 El a avut o lupta spiritual de-a lungul vietii sale de crestin si a castigat-o. el nu s-a predate niciodata vrajmasilo neprihanirii


Efeseni 6:12

Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.

2.      “Mi-am ispravit alergarea”. El a avut de implinit o alergare si nu a ocolit locrurile grele; nici nu s-a uitat inapoi

Luca 9:61-62

·  61 Un altul a zis: „Doamne, Te voi urma, dar lasă-mă întâi să mă duc să-mi iau rămas bun de la ai mei.”

·  62 Isus i-a răspuns: „Oricine pune mâna pe plug, şi se uită înapoi nu este destoinic pentru Împărăţia lui Dumnezeu.”

 El si-a sfarsit alergarea avand ochii atintiti la Hristos 


Filipeni 1:6

Sunt încredinţat că Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos.


Evrei 12:1-2

·  1 Şi noi, dar, fiindcă suntem înconjuraţi cu un nor aşa de mare de martori, să dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne şi să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte.

·  2 Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea, şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.

3.      “Am pazit credinta”. El a vestit tot “planul lui Dumnezeu” – n-a lasat niciodata deoparte vreuna din marile invataturi

Faptele apostolilor 20:24-31

·  24 Dar eu nu ţin numaidecât la viaţa mea, ca şi cum mi-ar fi scumpă, ci vreau numai să-mi sfârşesc cu bucurie calea şi slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus, ca să vestesc Evanghelia harului lui Dumnezeu.

·  25 Şi acum, ştiu că nu-mi veţi mai vedea faţa, voi toţi aceia în mijlocul cărora am umblat propovăduind Împărăţia lui Dumnezeu.

·  26 De aceea vă mărturisesc astăzi că sunt curat de sângele tuturor.

·  27 Căci nu m-am ferit să vă vestesc tot planul lui Dumnezeu.

·  28 Luaţi seama, dar, la voi înşivă şi la toată turma peste care v-a pus Duhul Sfânt episcopi, ca să păstoriţi Biserica Domnului, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său.

·  29 Ştiu bine că, după plecarea mea, se vor vârî între voi lupi răpitori, care nu vor cruţa turma;

·  30 şi se vor scula din mijlocul vostru oameni care vor învăţa lucruri stricăcioase, ca să tragă pe ucenici de partea lor.

·  31 De aceea vegheaţi şi aduceţi-vă aminte că, timp de trei ani, zi şi noapte, n-am încetat să sfătuiesc cu lacrimi pe fiecare din voi.

Apostolul a privit inainte la “scaunul de judecata al lui Hristos” , de unde va fi data “coroana neprihanirii” celor care “iubesc venirea Lui”. Cat de important este pentru cel credincios sa astepte cu o lumina plina de iubire a doua venire a Domnului si Mantuitorul nostrum Isus Hristos, ca sa poata primi “coroana neprihanirii”

2Timotei 4:8

De acum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în „ziua aceea” Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.

V.                  Coroana slavei


1Petru 5:2-4

·  2 păstoriţi turma lui Dumnezeu care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câştig mârşav, ci cu lepădare de sine.

·  3 Nu ca şi cum aţi stăpâni peste cei ce v-au căzut la împărţire, ci făcându-vă pilde turmei.

·  4 Şi când Se va arăta Păstorul cel mare, veţi căpăta cununa care nu se poate veşteji, a slavei.

    “Coroana slavei” este o rasplatire speciala pentru pastorul credincios si ascultator, chemat de Dumnezeu. El va primi aceasta rasplata cand “se va arata Pastorul cel Mare”. Ea este vesnica, “nu se vestejeste”.
      Orice credincios poate sa aiba parte de “coroana de slava” a pastorului.”Cine primeste un proroc in numele unui proroc, va primi rasplata unui proroc”

Matei 10:41

Cine primeşte un proroc, în numele unui proroc, va primi răsplata unui proroc; şi cine primeşte pe un om neprihănit, în numele unui om neprihănit, va primi răsplata unui om neprihănit.

 Sprijiniti-l pe pastoral vostru credincios chemat de Dumnezeu, rugandu-va pentru el si incurajandu-l in lucrarea Domnului. Sustineti-l in slujba sa cu zeciuielile randuite de Dumnezeu si cu darurile voastre

Maleahi 3:10

Aduceţi însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare, zice Domnul oştirilor, şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare.

,dand de buna voie o parte din timpul tau pentru slujba Domnului; si Dumnezeu te va rasplati pentru sprijinul dat slujitorului ales de El, ingaduind a fi si tu partas la rasplata pastorului.

    Pastoral ca castiga aceasta “coroana de slava” prin urmatoarele activitati:

1.      Pastorind biserica. El trebuie sa vesteasca Cuvantul lui Dumnezeu fara frica sau partinire si cand este nevoie el “mustra, cearta, indemna cu toate blandetea si invatatura

2Timotei 4:2-5

·  2 propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura.

·  3 Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor.

·  4 Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.

·  5 Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist şi împlineşte-ţi bine slujba.

2.      Avand grija de starea spiritual a bisericii. Pastoral este raspunzator fata de Dumnezeu pentru ceea ce predica poporul. Pastoral nu trebuie sa predice ca sa placa poporului, el trebuie sa-I placa Domnului


Galateni 1:10

Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Hristos.

3.      Fiind un exemplu pentru biserici. El nu trebuie sa slujeasca pentru bani. In schimb biserica are raspunderea de a se ingriji de orice nevoie materiala a lui

1Timotei 5:18

Căci Scriptura zice: „Să nu legi gura boului când treieră bucate”; şi: „Vrednic este lucrătorul de plata lui.”

 El trebuie sa fie un conducator spiritual si nu dictator. El trebuie sa umble cu Dumnezeu prin credinta. “Si cand Se va arata Marele Pastor veti primi cununa care nu se vestejeste, a slavei”

1Petru 5:4

Şi când Se va arăta Păstorul cel mare, veţi căpăta cununa care nu se poate veşteji, a slavei.







Bibliografie : Noul Testament, Psalmi, Proverbe si Indrumari     editura: Liga Bibliei  

Niciun comentariu:

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates