Ads 468x60px

joi, 4 aprilie 2013

11 - Viata din belsug



    “…Eu am venit ca oile sa aiba viata si s-o aiba din belsug”

Ioan 10:10

Hoţul nu vine decât să fure, să înjunghie şi să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug.

   Singura cale spre viata vesnica este credinta in Hristos ca Mantuitor personal


Ioan 3:15

pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

Dar nu va opriti aici! A avea viata vesnica este un lucru mare, insa mai exista ceva!
   Isus a venit ca sa avem viata din belsug. Toti credinciosii au viata, dar nu toti o au din belsug. Este spre paguba ta daca esti credincios si nu te bucuri totusi de o viata din belsug.

            Pentru ca viata sa fie din belsug trebuie sa ai izvoare cu apa din belsug si singurul izvor de viata care nu seaca niciodata este ISUS HRISTOS, Fiul lui Dumnezeu 

Ioan 14:6

Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.

Pentru a avea aceasta viata deplina, credinciosul trebuie sa ramana in El

Ioan 15:1-5

·  1 Eu sunt adevărata Viţă, şi Tatăl Meu este Vierul.

·  2 Pe orice mlădiţă care este în Mine, şi n-aduce rod, El o taie; şi pe orice mlădiţă care aduce rod, o curăţă, ca să aducă şi mai mult rod.

·  3 Acum voi sunteţi curaţi, din pricina Cuvântului pe care vi l-am spus.

·  4 Rămâneţi în Mine, şi Eu voi rămâne în voi. După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi nu puteţi aduceţi rod, dacă nu rămâneţi în Mine.

·  5 Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce mult rod; căci despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic.

  Viata dinamica, deplina, nu este rezervata numai pentru unii credinciosi, ci Dumnezeu o ofera tuturor celor care cred in El. Ea este o viata spiritual profunda, si, fara ea, viata de crestin este lipsita de seriozitate si nu are sens.
           Daca nu aveti aceasta viata din belsug in launtrul vostru, curand vei fi cuceriti de viata fireasca( a carnii) din jurul vostru

1Corinteni 3:1-4

·  1 Cât despre mine, fraţilor, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovniceşti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumeşti, ca unor prunci în Hristos.

·  2 V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi; şi nici acum chiar nu le puteţi suferi,

·  3 pentru că tot lumeşti sunteţi. În adevăr, când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti şi nu trăiţi voi în felul celorlalţi oameni?

·  4 Când unul zice: „Eu sunt al lui Pavel!”, şi altul: „Eu sunt al lui Apolo”: nu sunteţi voi oameni de lume?

Viata fireasca este carmuita de imprejurari; viata din belsug este carmuita de Duhul Sfant.
           O viata crestina fireasca duce la infrangere; viata din belsug duce la biruinta in Hristos.
          S-ar parea ca omul stie totul despre viata, in afara de trairea ei din belsug. Incepand din acest moment, ia hotararea de a nu mai fi multumit decat cu lucrarile cele mai bune pe care ti le da Dumnezeu! Traieste o viata din belsug!
                  
I.                   Viata din belsug este o viata de predare

Romani 6:10-13

·  10 Fiindcă prin moartea de care a murit, El a murit pentru păcat, o dată pentru totdeauna; iar prin viaţa pe care o trăieşte, trăieşte pentru Dumnezeu.

·  11 Tot aşa şi voi înşivă, socotiţi-vă morţi faţă de păcat, şi vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru.

·  12 Deci păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor şi să nu mai ascultaţi de poftele lui.

·  13 Să nu mai daţi în stăpânirea păcatului mădularele voastre, ca nişte unelte ale nelegiuirii; ci daţi-vă pe voi înşivă lui Dumnezeu, ca vii, din morţi cum eraţi; şi daţi lui Dumnezeu mădularele voastre, ca pe nişte unelte ale neprihănirii.

        Nu este o taina a sti cum se poate trai o viata din belsug; acest lucru ne-a fost descoperit in Domnul si Mantuitorul nostrum Isus Hristos:
     “… prin moartea de care a murit, El a murit pentru pacat, o data pentru totdeauna; iar viata pe care o traieste, traieste pentru Dumnezeu”
   Credinta care mantuieste te face una cu Hristos in moartea Sa – aceasta este viata vesnica. Credinta care te duce la renuntarea de sine (supunere totala) te face una cu Hristos in invierea Sa - aceasta este viata din belsug

Coloseni 3:1-4

·  1 Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu.

·  2 Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.

·  3 Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu.

·  4 Când Se va arăta Hristos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă.

1.      Una este sa ai viata vesnica prin credinta si cu totul altceva este sa ai viata din belsug prin credinta.

2.      Una e cat u sa fi “facut neprihanirea lui Dumnezeu in El”


2Corinteni 5:21

Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.

,si altceva este cat u sa-ti dai seama ca viata Sa neprihanita este in tine

1Ioan 3:7

Copilaşilor, nimeni să nu vă înşele! Cine trăieşte în neprihănire este neprihănit, cum El însuşi este neprihănit.

3.      Una e ca tu sa traiesti in Hristos

2Corinteni 5:17

Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.

,si altceva este ca Hristos sa-si traiasca viata Lui prin tine

Coloseni 1:27

cărora Dumnezeu a voit să le facă cunoscut care este bogăţia slavei tainei acesteia între Neamuri, şi anume: Hristos în voi, nădejdea slavei.

 In versetul
 

Romani 6:13

Să nu mai daţi în stăpânirea păcatului mădularele voastre, ca nişte unelte ale nelegiuirii; ci daţi-vă pe voi înşivă lui Dumnezeu, ca vii, din morţi cum eraţi; şi daţi lui Dumnezeu mădularele voastre, ca pe nişte unelte ale neprihănirii.

,credinciosul are de facut o alegere, El se poate supune in totul lui Dumnezeu prin credinta si sa se bucure de viata din belsug sau poate sa se supuna in totul pacatului si sa aiba de dus o viata de infrangere

Apocalipsa 3:1

Îngerului Bisericii din Sardes scrie-i: „Iată ce zice Cel ce are cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu şi cele şapte stele: „Ştiu faptele tale: că îţi merge numele că trăieşti, dar eşti mort.

Dumnezeu ar vrea sa te faca sa cunosti puterea unei vieti predate Lui; aceasta te va ridica deasupra imprejurarilor ce stau in calea unei vietuiri din belsug.
         Viata din belsug incepe atunci cand I te-ai predate Lui ca unui stapan, dandu-I voie sa-Si traiasca viata Lui in tine prin credinta.


II.                Viata din belsug este o viata de slujire
Romani 12:1-2

·  1 Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.

·  2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.

      Pentru a trai o viata din belsug, treebuie sa-L slujesti pe Domnul Isus Hristos, care a devenit pilda noastra. Pe tot drumul catre Calvar El a slujit, iar acolo El a fost un rob ascultator,
“…Ascultator pana la moarte si inca moarte de cruce”


Filipeni 2:7-8

·  7 ci S-a dezbrăcat pe Sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor.

·  8 La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.

              In versetele de mai jos


Romani 12:1-2

·  1 Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.

·  2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.

,credinciosul este indemnat sa faca pasii necesari pentru a trai o viata din belsug.

1.      Trebuie “sa aduceti”. Acest lucru inseamna o supunere consimtita fata de voia cea desavarsita a lui Dumnezeu cu privire la viata ta; acest lucru este din partea ta un act de credinta

Ioan 7:17

Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine.

2.      Trebuie “sa aduceti trupurile voastre”. Dumnezeu trebuie sa conduca si sa foloseasca omul in intregul sau. “Duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana la venirea Domnului nostru Isus Hristos.” Intreaga ta fiinta a fost rascumparata pe Cruce si sfintita, pusa deoparte pentru slujire

1Tesaloniceni 5:23

Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.

3.      Trebuie “sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie”. Acest  lucru ne este dat ca pilda prin viata apostolului Pavel; el a fost “o jertfa vie”. In viata, el a fost un “rob al lui Isus Hristos”


Romani 1:1

Pavel, rob al lui Isus Hristos, chemat să fie apostol, pus deoparte ca să vestească Evanghelia lui Dumnezeu,

In lupta el a fost un razboinic

Efeseni 6:10-18

·  10 Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui.

·  11 Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului.

·  12 Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.

·  13 De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.

·  14 Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii,

·  15 având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii.

·  16 Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău.

·  17 Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.

·  18 Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii

Cu privire la voia lui Dumnezeu, el a fost un “intemnitat al lui Isus Hristos”

Efeseni 3:1

Iată de ce eu, Pavel, întemniţatul lui Isus Hristos pentru voi, Neamurilor…

Aceste cuvinte au fost spuse dintr-o inchisoare romana; el nu vorbeste niciodata despre el ca despre un intemnitat al Romei.
Pentru apostol, inchisoarea era o parte a voii desavarsite a lui Dumnezeu. Avand aceasta incredintare, el a trait o viata imbelsugata


Filipeni 1:12

Vreau să ştiţi, fraţilor, că împrejurările în care mă găsesc, mai degrabă au lucrat la înaintarea Evangheliei.

Prin moarte, el a fost biruitor

2Timotei 4:7-8

·  7 M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa.

·  8 De acum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în „ziua aceea” Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.  

        Ati fost “transformati”,schimbati prin puterea lui Dumnezeu si “nu va conformati cu lumea aceasta”,ci acum sunteti dupa “voia lui Dumnezeu cea desavarsita” – traiti o viata din belsug!


III.             Viata din belsug este o viata pusa deoparte
Romani 1:1

Pavel, rob al lui Isus Hristos, chemat să fie apostol, pus deoparte ca să vestească Evanghelia lui Dumnezeu,

    “Punerea deoparte” (separarea) e atat pozitiva cat si negative. Trebuie sa fii “pus deoparte pentru Evanghelia lui Dumnezeu” – aceasta este pozitiva. Trebuie sa iesi afara(sa parasesti) tot ce este impotriva vointei desavarsite a lui Dumnezeu 

2Corinteni 6:17

De aceea: „Ieşiţi din mijlocul lor şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat, şi vă voi primi.

-        Aceasta este negative.

   A fi separate inseamna a fi sfintit (pus deoparte) pentru mantuire si pentru slujba (lucrare).

1.      Cuvantul lui Dumnezeu are puterea sa desparta pe credincios de pacat.


Ioan 17:17

Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.


Psalmul 119:11

Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!

2.      Dumnezeu-Tatal are puterea sa puna deoparte pe credincios (sa-l sfinteasca) pana la “venirea Domnului nostru Isus Hristos”


1Tesaloniceni 5:23

Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.

3.      Dumnezeu-Fiul are puterea sa-l puna deoparte(sa-l sfinteasca) pe credincios pentru neprihanire, “fara pata, fara rid sau altceva de felul acesta”

Efeseni 5:24-27

·  24 Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.

·  25 Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea,

·  26 ca s-o sfinţească, după ce a curăţat-o prin botezul cu apă prin Cuvânt,

·  27 ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană

4.      Dumnezeu-Duhul Sfant are puterea sa-l puna deoparte (sfinteasca) pe credincios pentru mantuire si pentru lucrare

2Tesaloniceni 2:13

Noi însă, fraţi preaiubiţi de Domnul, trebuie să mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, căci de la început Dumnezeu v-a ales pentru mântuire, în sfinţirea Duhului şi credinţa adevărului.

    Fara a fi sfintit (pus deoparte), poti avea legatura cu Dumnezeu dar nu poti avea partasie cu El. Poti fi una cu El la Calvar, dar esti despartit de El prin pacat

Isaia 59:1-2

·  1 Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă,

·  2 ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!

  Fara sfintire poti avea o influenta oarecare, dar una fara putere; poti lucra, dar fara rezultat; poti sa incerci, dar sa nu ai incredere; sa slujesti, dar fara reusita; sa lupti, dar sa nu castigi batalia. Fara despartire de pacat si punerea deoparte pentru Dumnezeu intreaga ta viata crestina va fi “lemn, fan, trestie”. Viata  din belsug este posibila prin moartea, ingroparea si invierea Domnului nostru Isus Hristos si devine o realitate prin sfintirea(punerea deoparte) pentru El.

IV.             Viata din belsug este o viata plina

Efeseni 5:18-20

·  18 Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh.

·  19 Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului.

·  20 Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos.

     Duhul Sfant locuieste in fiecare credincios. Poti sa fii nevarstnic, slab si nedesavarsit, dar daca ai fost “nascut din nou” din Duhul 

Ioan 3:3-7

·  3 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.”

·  4 Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască?”

·  5 Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.

·  6 Ce este născut din carne este carne, şi ce este născut din Duh este duh.

·   7 Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou.”

 El locuieste in tine

1Corinteni 6:19

Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?

Romani 8:9

Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.

     Duhul Sfant poate locui in tine, dar esti tu stapanit de el in asa masura incat sa te umple cu viata din belsug? Viata ta din belsug nu se afla in lumea din jurul tau sau in imprejurarile ori in lucrurile pe care le poti avea; poti avea aceasta viata numai atunci cand esti plin de Duhul Sfant. “Fiti plini de Duhul Sfant”

Efeseni 5:18

Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh.

Poti fi umplut de multe ori

Faptele apostolilor 2:4

Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească.


Faptele apostolilor 4:31

După ce s-au rugat ei, s-a cutremurat locul unde erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt şi vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală.

 Apostolii care au fost umpluti in (Fapte 2:4) au fost din nou umpluti in (Fapte 4). A fi plin de Duhul Sfant inseamna a fi stapanit de Duhul, imputernicit de Duhul, calauzit de Duhul si sa te afli la dispozitia lui.

Faptele apostolilor 8:26-40

·  26 Un înger al Domnului a vorbit lui Filip şi i-a zis: „Scoală-te şi du-te spre miazăzi, pe drumul care coboară spre Ierusalim la Gaza şi care este pustiu.”

·  27 Filip s-a sculat şi a plecat. Şi iată că un etiopian, un famen cu mare putere la împărăteasa Candace a etiopienilor şi îngrijitorul tuturor vistieriilor ei, venit la Ierusalim ca să se închine

·  28 se întorcea de acolo şi şedea în carul lui şi citea pe prorocul Isaia.

·  29 Duhul a zis lui Filip: „Du-te şi ajunge carul acesta!”

·  30 Filip a alergat şi a auzit pe etiopian citind pe prorocul Isaia. El i-a zis: „Înţelegi tu ce citeşti?”

·  31 Famenul a răspuns: „Cum aş putea să înţeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?” Şi a rugat pe Filip să se suie în car şi să şadă împreună cu el.

·   32 Locul din Scriptură pe care-l citea era acesta: „El a fost dus ca o oaie la tăiere; şi, ca un miel fără glas înaintea celui ce-l tunde, aşa nu Şi-a deschis gura;

·  33 în smerenia Lui, judecata I-a fost luată. Şi cine va zugrăvi pe cei din timpul Lui? Căci viaţa I-a fost luată de pe pământ.”

·  34 Famenul a zis lui Filip: „Rogu-te, despre cine vorbeşte prorocul astfel? Despre sine sau despre vreun altul?”

·  35 Atunci Filip a luat cuvântul, a început de la Scriptura aceasta şi i-a propovăduit pe Isus.

·  36 Pe când îşi urmau ei drumul, au dat peste o apă. Şi famenul a zis: „Uite apă; ce mă împiedică să fiu botezat?”

·  37 Filip a zis: „Dacă crezi din toată inima, se poate.” Famenul a răspuns: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.”

·  38 A poruncit să stea carul, s-au coborât amândoi în apă, şi Filip a botezat pe famen.

·  39 Când au ieşit afară din apă, Duhul Domnului a răpit pe Filip, şi famenul nu l-a mai văzut. În timp ce famenul îşi vedea de drum, plin de bucurie,

·  40 Filip se afla la Azot, de unde s-a dus până la Cezareea. Şi propovăduia Evanghelia în toate cetăţile prin care trecea.

1.      Esti plin de Duhul ca sa ai bucurie
 
Efeseni 5:19-20

·  19 Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului.

·  20 Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos.

2.      Esti plin de Duhul pentru slujire

Faptele apostolilor 6:3

De aceea, fraţilor, alegeţi dintre voi şapte bărbaţi, vorbiţi de bine, plini de Duhul Sfânt şi înţelepciune, pe care îi vom pune la slujba aceasta.

Faptele apostolilor 11:22-24

·  22 Vestea despre ei a ajuns la urechile Bisericii din Ierusalim şi au trimis pe Barnaba până la Antiohia.

·  23 Când a ajuns el şi a văzut harul lui Dumnezeu, s-a bucurat şi i-a îndemnat pe toţi să rămână cu inimă hotărâtă alipiţi de Domnul.

·  24 Căci Barnaba era un om de bine, plin de Duhul Sfânt şi de credinţă. Şi destul de mult norod s-a adăugat la Domnul.

3.      Esti plin de Duhul pentru a avea puterea de a fi un martor

Faptele apostolilor 1:8

Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.”


Faptele apostolilor 2:4-7

·  4 Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească.

·  5 Şi se aflau atunci în Ierusalim iudei, oameni cucernici din toate neamurile care sunt sub cer.

·  6 Când s-a auzit sunetul acela, mulţimea s-a adunat şi a rămas încremenită; pentru că fiecare îi auzea vorbind în limba lui.

·  7 Toţi se mirau, se minunau şi ziceau unii către alţii: „Toţi aceştia care vorbesc nu sunt galileeni?

4.      Esti plin de Duhul pentru timpul prigoanei

Faptele apostolilor 7:54-60

·  54 Când au auzit ei aceste vorbe, îi tăia pe inimă şi scrâşneau din dinţi împotriva lui.

·  55 Dar Ştefan, plin de Duhul Sfânt, şi-a pironit ochii spre cer, a văzut slava lui Dumnezeu, şi pe Isus stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu;

·  56 şi a zis: „Iată, văd cerurile deschise, şi pe Fiul omului stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu.”

·  57 Ei au început atunci să răcnească, şi-au astupat urechile şi s-au năpustit toţi într-un gând asupra lui.

·  58 L-au târât afară din cetate şi l-au ucis cu pietre. Martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul.

·  59 Şi aruncau cu pietre în Ştefan, care se ruga şi zicea: „Doamne Isuse, primeşte duhul meu!”

·  60 Apoi a îngenuncheat şi a strigat cu glas tare: „Doamne, nu le ţine în seamă păcatul acesta!” Şi, după aceste vorbe, a adormit.

5.      Esti plin de Duhul, ca sa “umblati carmuiti de Duhul”

Galateni 5:16

Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti.

6.      Esti plin de Duhul, ca sa fii calauzit de Duhul

Romani 8:14

  Căci toţi cei ce sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.

        Cum poti fi plin de Duhul Sfant? Intai, trebuie sa doresti ca El sa te umple. In al doilea rand, trebuie sa-I ceric a El sa te umple, In al treilea rand, trebuie sa crezi ca El te umple

Ioan 4:14

Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veac nu-i va fi sete; ba încă, apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va ţâşni în viaţa veşnică.”

Ioan 7:37-39

·  37 În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare şi a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea.

·  38 Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.”

·  39 Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit.

V.                Viata din belsug este o viata matura.

2Petru 3:18

ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos. A Lui să fie slava, acum şi în ziua veşniciei. Amin.

       “Ci cresteti in harul si in cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos” (versetul de mai sus). Scripturile descopera patru stadii de crestere spiritual in viata crestina.

1.   Stadiul de prunc
1Corinteni 3:1-4

·  1 Cât despre mine, fraţilor, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovniceşti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumeşti, ca unor prunci în Hristos.

·  2 V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi; şi nici acum chiar nu le puteţi suferi,

·  3 pentru că tot lumeşti sunteţi. În adevăr, când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti şi nu trăiţi voi în felul celorlalţi oameni?

·  4 Când unul zice: „Eu sunt al lui Pavel!”, şi altul: „Eu sunt al lui Apolo”: nu sunteţi voi oameni de lume?

 Un prunc se gandeste numai la sine, si daca I se refuza lucrurile dorite, va incepe sa tipe. Cauta numai folosul sau, simtamintele sale sunt usor ranite si este foarte des gelos. Un prunc traieste ca sa fie numai servit – nu slujeste niciodata. Incearca sa vorbeasca, da ceea ce el spune nu are inteles. Aceste trasaturi ale pruncului sunt atat de izbitoare si in viata multor membri ai bisericii. Ei s-au nascut in familia lui Dumnezeu, dar nu au reusit sa se dezvolte duhovniceste.

2.   Stadiul de copilas
1Ioan 2:12

Vă scriu, copilaşilor, fiindcă păcatele vă sunt iertate pentru Numele Lui.

   Unii crestini cresc pana ajung copilasi din punct de vedere duhovnicesc, dar se opresc aici. Iata cateva dintre caracteristicile copilasilor: ei  sunt de multe ori neincrezatori, invidiosi si cruzi. Daca sunt respinsi, fac scene. Sunt vorbareti, repetand fiecare cuvant pe care-l aud (la adulti acest lucru se numeste barfeala, flecareala). Ei sunt prada izbucnirilor emotive si se mandresc foarte usor. Iubesc laudele si le primesc din orice sursa ar veni ele. Cauta numai lucrurile care-I intereseaza pe ei, fiind profund egoisti. Nu cumva esti si tu, din punct de vedere spiritual, un copilas?

3.   Stadiul de tanar

1Ioan 2:13

Vă scriu, părinţilor, fiindcă aţi cunoscut pe Cel ce este de la început. Vă scriu, tinerilor, fiindcă aţi biruit pe cel rău. V-am scris, copilaşilor, fiindcă aţi cunoscut pe Tatăl.

   Cresterea spiritual a unui tanar nu o ating multi. El este puternic si indraznet, e in stare sa-si biruiasca dusmanul. Are o viziune pentru viitor si curaj ca sa-l infrunte. El se pregateste pentru anii productivi. Si tu poti devein un tanar, duhovniceste vorbind, daca ai “lepadat ce era copilaresc” si cresti.

1Corinteni 13:11

Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.

4.   Stadiul de tata (parinte)

1Ioan 2:14

V-am scris, părinţilor, fiindcă aţi cunoscut pe Cel ce este de la început. V-am scris, tinerilor, fiindcă sunteţi tari, şi Cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi, şi aţi biruit pe cel rău.

  Acest stadiu de dezvoltare duhovniceasca poate fi atins de toti, dar asa de putini ajung vreodata acolo. Parintele duhovnicesc are pace cu Dumnezeu

Romani 5:1

Deci fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi, prin credinţă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos.

El cunoaste pacea lui Dumnezeu


Filipeni 4:7

Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.

,se bucura de copiii sai duhovnicesti

1Tesaloniceni 2:19

Căci cine este, în adevăr, nădejdea sau bucuria, sau cununa noastră de slavă? Nu sunteţi voi, înaintea Domnului nostru Isus Hristos, la venirea Lui?

1Timotei 1:2

către Timotei, adevăratul meu copil în credinţă: har, îndurare şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Hristos Isus, Domnul nostru!

,a invatat sa ramana multumit in toate imprejurarile

Filipeni 4:11

Nu zic lucrul acesta având în vedere nevoile mele; căci m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc.

,cunoaste singura sursa a adevarata tarii

Filipeni 4:13

Pot totul în Hristos care mă întăreşte.

,nu se gandeste la trecut ci priveste la viitor

Filipeni 3:13-14

·  13 Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea şi aruncându-mă spre ce este înainte,

·  14 alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.

,el stie ca toate lucrurile lucreaza impreuna in viata lui spre binele sau vesnic

Romani 8:28

De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.

El se bucura acum de viata din belsug si se va bucura de ea si in viata viitoare

Efeseni 2:8

Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.









 Bibliografie : Noul Testament, Psalmi, Proverbe si Indrumari     editura: Liga Bibliei  



Un comentariu:

Unknown spunea...

Salutare!
Sunt Corneliu Nita si vreau sa iti raspund propunerii afirmativ. As vrea sa facem skimb de linkuri. Deja te-am adaugat la Parteneri Media! Multumesc de colaborare si mult success in ceea ce faci, e foarte util! FII BINECUVANTAT!
(ADEVARATA FERICIRE.BLOGSPOT.COM)

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates