Ads 468x60px

miercuri, 17 aprilie 2013

Alegerea



            Cuvintele evreiesti si grecesti “alegere” , “a alege” sunt folosite si pentru alegerile (selectarile) umane si pentru alegerile divine.

1.      In a doua folosire, alegerea divina este atat colectiva, ca ceea a poporului Israel sau a Adunarii

Isaia 45:4
Din dragoste pentru robul Meu, Iacov, şi pentru Israel, alesul Meu, te-am chemat pe nume, ţi-am vorbit cu bunăvoinţă, înainte ca tu să Mă cunoşti.


Efeseni 1:4
În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui,

,cat si individuala

1Petru 1:2
după ştiinţa mai dinainte a lui Dumnezeu Tatăl, prin sfinţirea lucrată de Duhul spre ascultarea şi stropirea cu sângele lui Isus Hristos: Harul şi pacea să vă fie înmulţite!

2.      Alegerea este in conformitate cu cunostinta mai dinainte a lui Dumnezeu

1Petru 1:2
după ştiinţa mai dinainte a lui Dumnezeu Tatăl, prin sfinţirea lucrată de Duhul spre ascultarea şi stropirea cu sângele lui Isus Hristos: Harul şi pacea să vă fie înmulţite!

,si intregime prin har, fara nici un merit omenesc

Romani 9:11
Căci, măcar că cei doi gemeni nu se născuseră încă şi nu făcuseră nici bine, nici rău – ca să rămână în picioare hotărârea mai dinainte a lui Dumnezeu, prin care se făcea o alegere, nu prin fapte, ci prin Cel ce cheamă –

Romania 11:5-6
·  5 Tot aşa, şi în vremea de faţă, este o rămăşiţă datorită unei alegeri prin har.
·  6 Şi dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altminteri, harul n-ar mai fi har. Şi dacă este prin fapte, nu mai este prin har; altminteri, fapta n-ar mai fi faptă.

3.      Alegerea isi are originea in vointa (hotararea) divina

Ioan 15:6
Dacă nu rămâne cineva în Mine, este aruncat afară, ca mlădiţa neroditoare, şi se usucă; apoi mlădiţele uscate sunt strânse, aruncate în foc, şi ard.

                    Alegerea este, deci:
a.      Actul suveran al lui Dumnezeu in har prin care anumite persoane sunt puse deoparte pentru El Insusi

Ioan 15:19
Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteţi din lume şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea.

b.      Actul suveran al lui Dumnezeu prin care anumite persoane sunt puse deoparte sa implineasca anumite lucrari pentru El

Luca 6:13
Când s-a făcut ziuă, a chemat pe ucenicii Săi şi a ales dintre ei doisprezece, pe care i-a numit apostoli, şi anume:

Faptele apostolilor 9:15
Dar Domnul i-a zis: „Du-te, căci el este un vas pe care l-am ales, ca să ducă Numele Meu înaintea Neamurilor, înaintea împăraţilor şi înaintea fiilor lui Israel;

1Corinteni 1:27-28
·  27 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.
·  28 Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt;

Niciun comentariu:

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates