Ads 468x60px

vineri, 6 decembrie 2013

Craciunul si sarbatorile aferente

Ce este mai placut si iubit pentru firea pamanteasca ? Lucrurile duhovnicesti ?Din pacate nu !De ce ? Pentru ca frate Pavel spunea : ,Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea:preacurvia , curvia, necuratia, desfranarea, inchinarea la idoli, vrajitoria,….. ‘ . Stop! 
Inchinarea la idoli ? Da , este una din calitatile firii, ce izvoraste din adancul fiintei umane , abilitate mostenita,fara ca omul sa lucreze ceva pentru a o capata. Pur si simplu te nasti cu ea si pe parcursul vietii inveti sa o perfectionezi.

Inveti de la parintii tai, de la vecini, de la prieteni si intr-un final ajungi un idolatru puternic in fapte si cuvinte ,incat nu iti mai pasa de nimeni si nimic.Ajungi sa traiesti, sa te misti, sa respiri si sa umblii prin religia ta incat oamenii te pot identifica cu ea, foarte usor. Ajungi sa ti se potriveasca precum o manusa!

Azi , o sa ma leg  de sarbatoarea numita : Craciun si asi vrea doar sa ii abordam cateva aspecte :
1-originea acestei sarbatori
2-evolutia ei de-a lungul secolelor
3-forma in care o avem astazi.
1. Originea acestei sarbatori o gasim in antichitate ,in urma cu aproximativ 4.000 de ani.Ea a fost instituita in cinstea Zeului Soare inca din timpul lui Nimrod regele – zeu , pe teritoriul Iracului de astazi.Ea era tinuta pe 25 Decembrie ,in cinstea fiului sau Tamuz care era tot un zeu, nascut de Semiramis.Legendele spun ca ea era vaduva, cand a zamislit in chip miraculos, un prunc care era de fapt incarnarea sotului ei Nimrod. Ea mai era numita si Imparateasa Cerului si i se aducea inchinare ,atat ei cat si pruncului pe care il purta in brate. Acest fiu l-a nascut de Craciun si a murit de Pasti. De fapt moartea lui , a fost o inaltare la cer si a mers sa locuiasca in Soare . In locul de unde s-a ridicat la cer ,peste noapte s-a inaltat intr-un mod miraculos un brad falnic.De aceea in toate popoarele unde se tine aceasta inchinare nu trebuie sa lipseasca si copacul verde.La popoarele nordice in ritualul inchinarii se foloseste bradul, asiaticii in trecut foloseau palmierul, evreii foloseau stejarii (terebintii).
2. Evolutia inchinarii la mama si prunc de-a lungul secolelor. Odata cu raspandirea oamenilor pe pamant , dupa episodul petrecut in Gen. 11 . , aceasta religie a inchinarii la Soare, imlicit acestui zeu – Tamuz, a fost raspandita de purtatorii ei in toate locurile in care au migrat.Nu este dar de mirare ca o gasim in cele patru vanturi, cu foarte putine modificari .
Uneori numele le erau schimbate : babilonienii il numeau -Tamuz, romanii – Mitras, egiptenii-Osiris, etc. . Noi ca si popor roman ,aceasta sarbatoare am mostenit-o de la stamosii nostrii ,romanii, care in perioada 17-24 Decembrie tineau Saturnaliile , o sarbatoare festiva care incheia si incepea un alt an nou. In aceasta perioada,se organizau la templele zeului Soare: concerte , colinde ( ce includeau, urari de sanatate , prosperitate,fertilitate etc.) , carnavaluri, schimburi de cadouri, impodobirea copacului verde (brad ), aducerea de ofrande pe altar(injunghierea unui porc intr-o zi speciala-Ignatul) , etc. .
Un mare rol in introducerea acestor slujiri idolesti in asa zisa ,lume crestina’ l-a avut Constantin un imparat roman care a declarat crestinismul apostat al acelor vremuri , ca religie de stat.Odata cu ,crestinarea’ acestor idoli li s-au schimbat si numele: Mitra-a devenit Isus, mama si pruncul au devenit –Maria si pruncul Isus ,Ignat a devenit Sf. Ignatiu Teoforul , etc. .Pentru pagani crestinati ( care acum erau membri in Biserica Catolica Crestina) nu era mare deranjul daca oficial li se schimba numele, esentiala era data sarbatorii, forma inchinarii,admosfera si sacrificiile de la temple. In timp,ce cucerea noi teritorii, aceast imperiu isi impunea si religia ,acum, un amestec de iudaism, crestinism si foarte mult paganism. Poporul nostru orodox a mostenit si el din plin aceste traditii dupa schisma de la anul 869 ,pastrandu-le intr-o forma ne alterata .
3. Forma in care avem astazi aceasta inchinare idolatra. In ortodoxia de azi o gasim introdusa fara mustrare de cuget pe filiera sfintei traditii .Ea trebuie primita si tinuta pe motivul bine cunoscut :crede si nu cerceta.Introducerea in acest sir de sarbatori se face printr-o purificare fizica si spirutala prin tinera unui post de 40 de zile .Ortodoxia fiind mai originala ,tine mult mai mult decat Craciunul (nasterea Domnului in conceptia lor ) , ei tin Ignatul, Ajunul Craciunului, Craciunul, prima si a doua zi de Craciun ,Sf. Stefan, Ana si Vasile, Anul Nou, incheind cu Boboteaza, sarbatori nejustificate ca avand suport biblic.Bisericile protestante au preluat si ele Nasterea Domnului (Craciunul ) dupa ce au iesit din sanul catolicismului si asa se face ca nu exista nici o diferenta,in privinta acestei sarbatori , intre protestantism,orodoxism ,catolicism si paganismul antic . Anul acesta Craciunul cazand in weekend , au fost biserici neoprotestante (numite asa doar in Romania, in afara tot ce nu este catolic este numit protestant ), care au tinut programul in ajun- Vineri, au continuat celebrarea sarbatorii si Sambata si pe cel de Duminica , cel obisnuit l-au anulat .Inchinatori fideli.Nu?
Acum, lasand la o parte pe cei care ii socotesti pagani, tu care te socotesti nascut din nou, care ai urechi sa auzi, ochi ca sa vezi, o minte duhovniceasca ca sa judeci, imi poti justifica tinerea acestei sarbatori-Craciunul sau Nasterea Domnului cum o mai numesti tu? 
Te provoc pe tine , care o aperi si tii la ea , sa imi demonstrezi doar cu capitol si verset al Scripturii urmatoarele:
- Data exacta a nasterii Domnului Isus Crisos (ziua si luna )
- In caz ca nu poti ,spunemi cu ai ales 25 Decembrie
- Dupa ce criteria te-ai ghidat cand ai hotarat aceasta data (sau au hotarat-o altii in locul tau )
- De unde ai instructiuni privitoare la desfasurarea sarabatorii
- Cum justifici prezenta colindatului pe la case si a concertelor
- De unde ideea primiri si schimbului de cadouri
- De unde ideea impodobiri bradului acasa sau in biserica
- De ce programele speciale cu ocazia acestei serbari

Iata doar cateva intrebari la care asi dori sa imi trimiti un raspuns, dar care sa fie fundamentat doar pe Sfanta Scriptura si atat.
Concluzie : daca cunoastem originea acestei sarbatori ,ii stim evolutia ei de-a lungul secolelor ,ii cunoastem forma in care o avem astazi , nu o putem oare identifica ca adevar sau eroare, comparand-o cu Scriptura ? Daca incerci sa imi argumentezi cu traditia sau cu sentimentalisme de genul: ce este gresit sa serbezi nasterea unui prunc (si nu a oricui ci a Unuia foarte special) sau trebuie sa serbam si nasterea pruncului Isus la fel cum o serbam si pe a copiilor nostrii si raspunsurile de genul acesta pot continua, nu tine ! Daca esti o persoana care spune ca se bazeaza doar pe ce sta scris , si nu imi poti justifica aceasta practica, cu parere de rau , nu te pot cataloga altcumva decat ca: idolatra ! Stiu ca idolatria este un rod al firii pamantesti si tot ce este firesc este iubit de omul vechi. Ca unul care te socotesti fidel Scripturii si regenerat prin puterea Duhului Sau cel Sfant amintesteti ce a indemnat Ioan Apostolul:
Copilasilor , paziti-va de idoli.(1 Ioan 5.21.) 
De ce ? Pentru ca : ,Cei ce sunt ai lui Cristos Isus ,si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei.(Gal.5.24.) ‘
Daca Craciunul este un idol pentru tine, rastigneste-l ! Strange tot ce ai in legatura cu el si du-l la Paraul Chedronului asa cum faceau adevaratii inchinatori ai lui IHWH in Israel. Eu sunt Domnul , acesta este Numele Meu; si slava Mea nu o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor (Is. 42.8 ).
 Nu cred ca ai dori sa provoci pe Domnul la gelozie . El este un Dumnezeu care nu are adversar ,El va zdrobi si pe idol si pe idolatru in ziua razbunarii . Domnul Isus Cristos nu are nimic de face cu aceasta ,sfanta sarbatoare’ , El a adus eliberare de sub puterea acestor idoli, nu poti bea paharul Lui si paharul dracilor.
Priveste atent in jur, aceasta sarbatoare este celebrata pana si de popoarele care nu isi zic ,crestineUrmaream  un reportaj in care palestinienii (vrasmasii de moarte ai Israelului ) , inaugurau impodobirea bradului. Oricum aceasta sarbatoare a lor este una mai veche decat Cristos si pentru ei nu prezenta nici un fel de problema, este mai mult a lor decat a ,crestinior’ .Au tot dreptul sa o celebreze si le-am dat dreptate.Dar pentru tine care iti spui crestin ,ma ingrijorezi deoarece nici o minciuna nu vine din adevar.
Domnul sa iti dea si sa ne dea , har si lumina pentru a discerne ce are suport biblic si ce nu putem sprijini cu Biblia.Numai in felul acesta putem spune ca suntem inchinatori fideli , altfel vom fi catalogati ca idolatri.

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates