În ultimii 150 de ani, arheologii au verificat credibilitatea relatarilor detaliate ale Bibliei cu privire la diferite evenimente, obiceiuri, persoane, orase, natiuni si locatii geografice. Dr. Nelson Glueck, probabil autoritatea moderna cea mai mare a arheologiei israeliene, a spus: „Nicio descoperire arheologica nu a respins vreo referinta biblica. Rezultatele descoperirilor arheologice au confirmat în mare sau în detaliu afirmatiile istorice din Biblie. În aceasi masura, evaluarea corecta a descrierilor biblice au condus adesea la descoperiri uimitoare.”
În orice exemplu unde Biblia poate fi or a fost verificata arheologic, a fost gasita 100% exacta. Biblia s-a demonstrat a fi asa de exacta, încât arheologii se refera la ea ca fiind un ghid de încredere atunci când încep noi zone de cercetare. De fapt, chiar daca mai putin de 1% din materialul disponibil de escavat a fost escavat, au fost peste 25 000 de descoperiri în regiunea cunoscuta sub numele de „pamânturile biblice” care au confirmat credibilitatea Bibliei. Despre acest subiect au fost scrise carti întregi. Permiteti-mi sa va dau trei exemple.
A. Pontius Pilat
Biblia spune ca el a fost guvernatorul roman al Iudeii si omul care a
emis ordinul oficial ca Isus sa fie condamnat la moarte prin crucificare
(Matei 27; Marcu 15; Luca 23; Ioan 18-19).
În Iunie 1961, o echipa de arheologi italieni, condusi de Dr. Antonio Frova, faceau escavari în orasul port mediteran al Cezareei, care la un moment dat a slujit ca si capitala romana a Palestinei. Acolo, în ruinele amestecate ale unui vechi teatru roman, au descoperit o piatra de var mare de 70cm x 90cm si groasa de 13 cm. Inscriptia de pe aceasta piatra a uimit arheologii. Era scris „Pontius Pilat, Prefect al Iudeii, a inaugurat Teberium cetatenilor Cezareei.” (Cercetatorii cred ca Teberium se refera la un templu sau la o cladire publica numita dupa împaratul roman Tiberiu, care a domnit între anii 14-17 d. Cr.). Aceasta piatra este expusa astazi în Muzeul din Israel ca o dovada a credibilitatii Bibliei.B. Caiafa
Caiafa, Biblia ne spune, ca a fost marele preot din timpul crucificarii lui Isus. A fost el un personaj inventat? Asa au crezut unii, asta pâna în 1990, când mormântul familiei lui Caiafa a fost descoperit accidental de lucratorii care contruiau un parc acvatic, în sudul Ierusalimului. Arheologii au fost chemati în graba la fata locului. Când au examinat mormântul au gasit 12 osuare (cutii de var pentru oase) care contineau ramasitele a 63 de persoane. Pe exteriorul celui mai decorat dintre osuare erau inscriptionate cuvintele: „Iosif fiul lui Caiafa”. Ce este incredibil este ca Iosifus (acel istoric evreu al primului secol d. Cr.) în scrierile sale (Anticele 18:2, 2; 4, 3) documenteaza ca de fapt acesta a fost numele întreg al marelui preot care L-a arestat pe Isus – „Iosif fiul lui Caiafa”. (a spune „fiul lui” era un mod de referire la numele de familie). În interiorul osuarului, arheologii au gasit ramasitele unei persoane de aproximativ 60 de ani la momentul mortii sale... de fapt osemintele lui Caiafa, marele preot mentionat în Biblie. Astazi osuarul lui Caiafa este de asemenea expus în Muzeul din Israel, ca marturie a credibilitatii Bibliei.
C. David
David desigur, a fost cel mai iubit dintre împaratii Israelului. Unii cercetatori liberali au negat ca Împaratul David a fost o figura istorica pentru ca nu exista nicio mentiune a lui înafara de Biblie. Scepticismul lor s-a schimbat în 1993. Atunci a fost excavat la Tel-Dan în nordul Israelului, o piatra, acum faimoasa, cu inscriptia (în aramaica) ce facea referinta la Casa lui David. În 1994 au mai foste descoperite înca doua fragmente ale aceleiasi pietre inscriptionate, care mentionau Casa lui David.
În 1995, revista Time a prezentat aceasta descoperire si a facut urmatoarea afirmatie: „Aceasta inscriptie, datata din secolul 9 î.Cr., numai cu un secol dupa domnia lui David, descria o victorie a unui împarat vecin asupra israelitilor...
Afirmatia scepticilor ca Împaratul David nu a existat niciodata, este greu de aparat acum.” (Revista Time, 18 Decembrie 1995). Datorita acestui fel de descoperiri, oameni car Millar Burrows (fost profesor la Universitatea Yale) au afirmat ca „... lucrarile arheologice au întarit fara îndoiala încrederea în scrierile Bibliei. Multi arheologi si-au crescut respectul pentru Biblie prin experientele excavarilor din Palestina.” (Burrows, Miller – Ce înseamna aceste pietre? New Haven: American Schools of Oriental Research. 1941, pag. 1.). Asa cum am spus, exista mii de descoperiri arheologice ca acestea care arata ca Biblia este exacta si credibila din punct de vedere al documentelor istorice ce le contine.
Arheologia nu s-a demonstrat a fi de ajutor pentru alte scrieri religioase.
De exemplu Cartea Mormonilor. „Nicio dovada nu a fost vreodata descoperita care sa sustina Cartea Mormonilor – nicio urma a oraselor mari pe care le numeste, nicio ruina, nicio moneda, nicio scrisoare sau documente sau monumente, nimic în scris. Nici macar unul din râurile sau muntii descrisi sau ceva din topografia mentionata în aceasta carte, nu au fost identificate vreodata.” (Dave Hunt, pag.156, În apararea credintei; de asemenea si pag. 107 in Pledoarie pentru Cristos, de Lee Strobel). Nimic nu a fost descoperit, ceea ce demonstreaza ca aceasta Carte a Mormonilor nu este altceva decât o fictiune americana din secolul 19, inventata de Joseph Smith.
Societatea Geografica Nationala a declarat pe 12 August 1998 ca „Arheologii si alti cercetatori au cercetat îndelung emisferele trecutului, si Societatea nu cunoaste nicio descoperire pâna acum care sa demonstreze Cartea Mormonilor.” Institutul Smithsonian din Washington DC a confirmat aceasta lipsa totala de dovezi, spunând în 1996 ca „Institutia Smithsoniana nu a folosit niciodata Cartea Mormonilor în niciun fel ca ghid stiintific. Arheologii Smithsonieni nu vad nicio legatura între arheologia Noii Lumi si subiectului principal al Cartii.”
Cititi si :
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 1.Profetia implinita
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 3. Consecventa cuprinsului Bibliei
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 4. Confirmarea externa
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 5. Exactitatea si anticipatia uimitoare a Bibliei
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 6. Dovada manuscriselor
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 7.Corectitudinea Bibliei despre esecurile autorilor si eroilor sai
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 8.Bunavointa ucenicilor lui Isus sa sufere
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 9.Puterea de transformare in bine a Bibliei
- Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 10. Marturia lui Isus, Fiul lui Dumnezeu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu