Ads 468x60px

joi, 18 aprilie 2013

Aluatul



          Este o practica obisnuita sa opresti un bulgare de coca fermentata inainte de a se face coacerea si s-o folosesti ca sa dospesti noua coca. Sub legea lui Moise, totusi, aluatul era interzis in painea folosita la sarbatoarea Azimilor si a Pastilor

Exodul 12:8,15-20
·  8 Carnea s-o mănânce chiar în noaptea aceea, friptă la foc; şi anume s-o mănânce cu azime şi cu verdeţuri amare.

·  15 Timp de şapte zile veţi mânca azime. Din cea dintâi zi veţi scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca pâine dospită, din ziua întâi până în ziua a şaptea, va fi nimicit din Israel.
·  16 În ziua dintâi veţi avea o adunare de sărbătoare sfântă; şi în ziua a şaptea veţi avea o adunare de sărbătoare sfântă. Să nu faceţi nicio muncă în zilele acelea; veţi putea numai să pregătiţi mâncarea fiecărui ins.
·  17 Să ţineţi sărbătoarea Azimelor, căci chiar în ziua aceea voi scoate oştile voastre din ţara Egiptului; să ţineţi ziua aceea ca o lege veşnică pentru urmaşii voştri.
·  18 În luna întâi, din a paisprezecea zi a lunii, seara, să mâncaţi azime, până în seara zilei a douăzeci şi una a lunii.
·  19 Timp de şapte zile, să nu se găsească aluat în casele voastre; căci oricine va mânca pâine dospită va fi nimicit din adunarea lui Israel, fie străin, fie băştinaş.
·  20 Să nu mâncaţi pâine dospită; ci, în toate locuinţele voastre, să mâncaţi azime.”


Leviticul 23:6-8
·  6 Şi în a cincisprezecea zi a lunii acesteia, va fi sărbătoarea Azimelor în cinstea Domnului; şapte zile să mâncaţi azime.
·  7 În ziua întâi, să aveţi o adunare sfântă: atunci să nu faceţi nicio lucrare de slugă.
·  8 Şapte zile să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc. În ziua a şaptea să fie o adunare sfântă: atunci să nu faceţi nicio lucrare de slugă.”

,si era o excludere similara a aluatului in darurile asezate pe altar

Exodul 23:18
Să n-aduci cu pâine dospită sângele jertfei Mele; şi grăsimea praznicului Meu să nu rămână toată noaptea până dimineaţa.

Exodul 34:25
Să n-aduci cu pâine dospită sângele dobitocului jertfit în cinstea Mea; şi carnea din jertfa praznicului Paştilor să nu fie ţinută în timpul nopţii până dimineaţa.

Leviticul 2:11
·  11 Niciunul din darurile pe care le veţi aduce ca jertfă de mâncare înaintea Domnului, să nu fie făcut cu aluat; căci nu trebuie să ardeţi nimic cu aluat sau cu miere, ca jertfă de mâncare mistuită de foc înaintea Domnului.

Leviticul 6:17
Să n-o coacă cu aluat. Aceasta este partea pe care le-am dat-o Eu din darurile Mele de mâncare mistuite de foc. Ea este un lucru preasfânt, ca şi jertfa de ispăşire şi ca şi jertfa pentru vină.

  Singurele exceptii erau folosirea aluatului la cele doua paini leganate, oferite ca cele dintai roade

Leviticul 23:17
Să aduceţi din locuinţele voastre două pâini, ca să fie legănate într-o parte şi într-alta; să fie făcute cu două zecimi de efă din floarea făinii şi coapte cu aluat: acestea sunt cele dintâi roade pentru Domnul.

,si unele turte oferite ca daruri de multumire

Leviticul 7:13
Pe lângă aceste turte, să aducă şi pâine dospită pentru darul lui de mâncare, împreună cu jertfa lui de laudă şi de mulţumire.

   Aluatul ca rezultat al fermentarii este in toate cazurile privit in Scriptura ca simbolizand prezenta impuritatii sau a raului

Exodul 12:15,19
·  15 Timp de şapte zile veţi mânca azime. Din cea dintâi zi veţi scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca pâine dospită, din ziua întâi până în ziua a şaptea, va fi nimicit din Israel.
·  19 Timp de şapte zile, să nu se găsească aluat în casele voastre; căci oricine va mânca pâine dospită va fi nimicit din adunarea lui Israel, fie străin, fie băştinaş.

Exodul 13:7
În timpul celor şapte zile, să mâncaţi azime; să nu se vadă la tine nimic dospit, nici aluat, pe toată întinderea ţării tale.

Leviticul 2:11
Niciunul din darurile pe care le veţi aduce ca jertfă de mâncare înaintea Domnului, să nu fie făcut cu aluat; căci nu trebuie să ardeţi nimic cu aluat sau cu miere, ca jertfă de mâncare mistuită de foc înaintea Domnului.

Deuteronomul 16:4
Să nu se vadă aluat la tine, pe toată întinderea ţării tale, timp de şapte zile; şi nicio parte din vitele pe care le vei jertfi în seara celei dintâi zile să nu fie păstrată peste noapte până dimineaţa.

Matei 16:6,12
·  6 Isus le-a zis: „Luaţi seama şi păziţi-vă de aluatul fariseilor şi al saducheilor.”
·  12 Atunci au înţeles ei că nu le zisese să se păzească de aluatul pâinii, ci de învăţătura fariseilor şi a saducheilor.

Marcu 8:15
Isus le dădea în grijă şi le zicea: „Luaţi seama, să vă păziţi bine de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod!”

Luca 12:1
În vremea aceea, când se strânseseră noroadele cu miile, aşa că se călcau unii pe alţii, Isus a început să spună ucenicilor Săi: „Mai întâi de toate, păziţi-vă de aluatul fariseilor, care este făţărnicia.

1Corinteni 5:6-9
·  6 Nu vă lăudaţi bine. Nu ştiţi că puţin aluat dospeşte toată plămădeala?
·  7 Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat; căci Hristos, Paştile nostru, a fost jertfit.
·  8 Să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăţiei şi adevărului.
·  9 V-am scris în epistola mea să n-aveţi nicio legătură cu curvarii.

Galateni 5:9
Puţin aluat face să se dospească toată plămădeala.

Cele doua paini leganate, reprezentand Israelul si celelalte popoare ca formand Biserica, contineau aluat, ca recunoastere a imperfectiunilor in credinciosi. 

Levitcul 23:17
Să aduceţi din locuinţele voastre două pâini, ca să fie legănate într-o parte şi într-alta; să fie făcute cu două zecimi de efă din floarea făinii şi coapte cu aluat: acestea sunt cele dintâi roade pentru Domnul.

  In Levitic 23:17 , cele doua paini leganate erau oferite la 50 de zile dupa leganarea snopului.
Aceasta arata exact perioada dintre invierea lui Hristos si formarea Adunarii la Cincizecime prin botezul cu Duhul Sfant

Faptele apostolilor 2:1-4
·  1 În ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc.
·  2 Deodată, a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic şi a umplut toată casa unde şedeau ei.
·  3 Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei şi s-au aşezat câte una pe fiecare din ei.
·  4 Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească.

1Corinteni 12:12-13
·  12 Căci, după cum trupul este unul şi are multe mădulare, şi după cum toate mădularele trupului, măcar că sunt mai multe, sunt un singur trup, tot aşa este şi Hristos.
·  13 Noi toţi, în adevăr, am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie robi, fie slobozi; şi toţi am fost adăpaţi dintr-un singur Duh.

    Din snopul leganat nu era oferit ceva cu aluat, pentru ca in Hristos nu era nici un rau; dar painile leganate, simbolizand Biserica, sunt “coapte cu aluat”, pentru ca in Biserica inca exista rau.
                   Folosirea aluatului in trei masuri de faina pare sa reprezinte raul in imparatia cerurilor. Invatatura ca  aluatul in aceasta pilda reprezinta binefacatoarea influenta a evangheliei care se raspandeste in toata lumea nu are nici o justificare scripturistica. Niciodata in  Scriptura aluatul nu reprezinta binele; ideea convertirii lumii la sfarsitul vremurilor este contrazisa de prezenta neghinei printre grau si a pestilor rai printre cei buni chiar in imparatie. Desi adevarul biblic are o influenta morala binefacatoare in lume, amestecul cu aluatul nu este metoda salvarii divine sau a extinderii imparatiei. Neghina nu va devein niciodata grau. Pilda este deci o avertizare ca adevarata invatatura, reprezentată prin faina, va fi stricata prin invataturi false

1Timotei 4:1-3
·  1 Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor,
·  2 abătuţi de făţărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnaţi cu fierul roşu în însuşi cugetul lor.
·  3 Ei opresc căsătoria şi întrebuinţarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulţumiri de către cei ce cred şi cunosc adevărul.

2Timotei 2:17-18
·  17 Şi cuvântul lor va roade ca cangrena. Din numărul acestora sunt Imeneu şi Filet,
·  18 care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că a şi venit învierea şi răstoarnă credinţa unora.

2Timotei 4:3-4
·  3 Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor.
·  4 Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.

2Petru 2:1-3
·  1 În norod s-au ridicat şi proroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat şi vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică.
·  2 Mulţi îi vor urma în destrăbălările lor. Şi, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău.
·  3 În lăcomia lor vor căuta ca prin cuvântări înşelătoare să aibă un câştig de la voi. Dar osânda îi paşte de multă vreme, şi pierzarea lor nu dormitează.

1.      Aluatul ca un simbol sau substanta tipica este totdeauna mentionata in Vechiul Testament in sens rau

Geneza 19:3
Dar Lot a stăruit de ei până au venit şi au intrat în casa lui. Le-a pregătit o cină, a pus să coacă azime şi au mâncat.

2.      Folosirea cuvantului in Noul Testament explica intelesul lui simbolic. Este “invidie si rautae”, in contrast cu “sinceritate si adevar”

1Corinteni 5:6-8
·  6 Nu vă lăudaţi bine. Nu ştiţi că puţin aluat dospeşte toată plămădeala?
·  7 Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat; căci Hristos, Paştile nostru, a fost jertfit.
·  8 Să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăţiei şi adevărului.

Este invatatura rea
Matei 16:12
Atunci au înţeles ei că nu le zisese să se păzească de aluatul pâinii, ci de învăţătura fariseilor şi a saducheilor.
,in forma ei intreita a fariseismului, saducheismului si irodianismului; al fariseilor, reprezentand o religie a formelor exterioare

Matei 23:14-16
·  14 Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi mâncaţi casele văduvelor, în timp ce, de ochii lumii, faceţi rugăciuni lungi; de aceea veţi lua o mai mare osândă.
·  15 Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi înconjuraţi marea şi pământul ca să faceţi un tovarăş de credinţă; şi, după ce a ajuns tovarăş de credinţă, faceţi din el un fiu al gheenei, de două ori mai rău decât sunteţi voi înşivă.
·  16 Vai de voi, povăţuitori orbi, care ziceţi: „Dacă jură cineva pe Templu, nu este nimic; dar dacă jură pe aurul Templului, este legat de jurământul lui.”

Matei 23:28
Tot aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi neprihăniţi oamenilor, dar pe dinăuntru sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.

,al saducheilor, scepticism in lucrarile supranaturale si in Scripturi

Matei 22:23,29
·  23 În aceeaşi zi, au venit la Isus saducheii, care zic că nu este înviere. Ei I-au pus următoarea întrebare:
·  29 Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.

,al irodienilor, amestecul lucrurilor lumii (ale Cezarului) cu lucrurile lui Dumnezeu

Matei 22:16-21
·  16 Au trimis la El pe ucenicii lor împreună cu irodienii, care I-au zis: „Învăţătorule, ştim că eşti adevărat şi că înveţi pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ţi pese de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor.
·  17 Spune-ne, dar, ce crezi? Se cade să plătim bir cezarului sau nu?”
·  18 Isus, care le cunoştea vicleşugul, a răspuns: „Pentru ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?
·  19 Arătaţi-Mi banul birului.” Şi ei I-au adus un ban.
·  20 El i-a întrebat: „Chipul acesta şi slovele scrise pe el ale cui sunt?”
·  21 „Ale cezarului”, I-au răspuns ei. Atunci El le-a zis: „Daţi, dar, cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”

Marcu 3:6
Fariseii au ieşit afară şi s-au sfătuit îndată cu irodienii cum să-L piardă

Marcu 8:15
Isus le dădea în grijă şi le zicea: „Luaţi seama, să vă păziţi bine de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod!”

Niciun comentariu:

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates