Ads 468x60px

miercuri, 10 aprilie 2013

12 - Planul de mantuire al lui Dumnezeu



       In planul de mantuire al lui Dumnezeu ne sunt aratate sapte adevaruri si cand le studiezi, nu pierde din vedere faptul ca aceasta este planul lui Dumnezeu – nu al omului, nici al vreunei religii – si ca nu exista nici un alt plan prin care sa-ti poti mantui sufletul tau pierdut si prin care sa ajungi un copil al lui Dumnezeu

Faptele apostolilor 4:12

În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi.”


   “Toate drumurile duc la Roma”,spune un proverb, dar nu toate religiile duc la Dumnezeu si la mantuire. Nu exista decat o singura cale pentru mantuirea sufletelor noastre – calea lui Dumnezeu, si aceasta cale este Fiul Sau, Domnul Isus Hristos

Ioan 14:6

Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.


Mantuirea data de catre Dumnezeu este intreita: mai intai, Hristos a venit pe pamant pentru a te mantui de osanda pacatului, stergandu-ti pacatele prin jertfa Lui de pe cruce

Evrei 9:26

fiindcă atunci ar fi trebuit să pătimească de mai multe ori de la întemeierea lumii; pe când acum, la sfârşitul veacurilor, S-a arătat o singură dată, ca să şteargă păcatul prin jertfa Sa

in al doilea rand, dupa inviere S-a inaltat la cer, infatisandu-Se inaintea lui Dumnezeu, ca sa te scoata de sub puterea pacatului


Evrei 9:24

Căci Hristos n-a intrat într-un locaş de închinare făcut de mână omenească, după chipul adevăratului locaş de închinare, ci a intrat chiar în cer, ca să Se înfăţişeze acum, pentru noi, înaintea lui Dumnezeu.



1Ioan 2:1-2

·  1 Copilaşilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiţi. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihănit.

·  2 El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi.

In al treilea rand, El va veni a doua oara pe acest pamant ca “Domn al domnilor si Imparat al imparatilor” pentru a te scoate de sub stapanirea pacatului

Evrei 9:28

tot aşa, Hristos, după ce S-a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora, Se va arăta a doua oară, nu în vederea păcatului, ca să aducă mântuirea celor ce-L aşteaptă.

Aceasta este mantuirea complete si poti avea si tu parte de ea daca Il primesti pe Domnul Isus Hristos ca Mantuitor.
   Si acum sa revenim la cele sapte adevaruri ale mantuirii cu o minte deschisa si cu o inima primitoare, pentru ca Dumnezeu sa-ti poata da mantuirea sufletului.

I.                    Faptul ca Dumnezeu te iubeste

Ioan 3:16

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.


     Este un adevar vesnic ca Dumenzeu te iubeste cu o iubire nepieritoare ce nu poate fi patrunsa; ea este asa de nemarginita ca nu poate fi cunoscuta decat prin credinta.
    Cuvantul “atat” din versetul de mai sus este cel mai graitor. El da intrucat va imaginea maretiei dragostea lui Dumnezeu. Dumnezeu te-a iubit atat de mult incat L-a dat pe singurul Sau Fiu ca sa se faca pacat pentru tine, ca sa poti devein neprihanirea lui Dumnezeu in El

2Corinteni 5:21

Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.

   Isus Hristos a fost facut ceea ce Dumnezeu uraste; pacat, ca sa devii ceea ce Dumnezeu iubeste – neprihanire. Pentru ca Dumnezeu te iubeste atat de mult, tu poti  schimba pacatele tale pentru neprihanirea Sa. Poti pretinde o mai mare dovada de iubire?
Calvarul este dovada ca Dumnezeu te iubeste si ca doreste sa te mantuiasca.
   Inainte de a trece la urmatorul adevar, recunoaste in sinea ta si spune: “Dumnezeu ma iubeste!”

II.                  Faptul ca esti un pacatos

Romani 3:23

Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu.

     Ce este pacatul?
Pacatul este  o incalcare a Legii
1Ioan 3:4

Oricine face păcat face şi fărădelege; şi păcatul este fărădelege.

Pacatul este necredinta; el il face pe Dumnezeu mincinos.

1Ioan 5:10

Cine crede în Fiul lui Dumnezeu are mărturisirea aceasta în el; cine nu crede pe Dumnezeu Îl face mincinos, fiindcă nu crede mărturisirea pe care a făcut-o Dumnezeu despre Fiul Său.

Pacatul este o razvratire active impotriva lui Dumnezeu

Isaia 1:2

Ascultaţi, ceruri, şi ia aminte, pământule, căci Domnul vorbeşte: „Am hrănit şi am crescut nişte copii, dar ei s-au răsculat împotriva Mea.

Pacatul este o razvratire pasiva impotriva lui Dumnezeu

Isaia 1:2

Ascultaţi, ceruri, şi ia aminte, pământule, căci Domnul vorbeşte: „Am hrănit şi am crescut nişte copii, dar ei s-au răsculat împotriva Mea.

Orice nelegiuire este pacat

1Ioan 5:17

Orice nelegiuire este păcat; dar este un păcat care nu duce la moarte.

Dumnezeu, care nu poate minti, a spus: “Toti au pacatuit”, Cuvantul “toti” te include si pe tine. Tu ai pacatuit impotriva lui Dumnezeu prin gandire, cuvant si fapta. Ai savarsit pacate comise (prin infaptuirea a ceva rau) si pacate prin omisiune (prin neglijarea de a face ce este bine). In fata lui Dumnezeu, tu esti un pacatos pierdut.
    Inainte de a trece la urmatorul adevar, recunoaste in sinea ta:
“Sunt un pacatos pierdut, pentru ca am pacatuit.”

III.                Faptul ca acum esti mort in pacat.

Romani 6:23

Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru.

Tu ai recunoscut si ai marturisit ca esti un pacatos. Acum Dumnezeu ar vrea sa stii ca “plata pacatului este moartea”. Pana ce nu-L primesti pe Hristos ca Mantuitorul tau personal, tu esti mort in pacate. Apostolul Pavel a spus: “Voi erati morti in greselile si in pacatele voastre:


Efeseni 2:1

Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre

A fi mantuit inseamna a devein viu, din punct de vedere spiritual, in Hristos.
  Ce este moartea?
1.      Moartea este o despartire pe plan spiritual. Pacatele tale te-au despartit de Dumnezeu; esti mort in pacatele tale.
2.      Moartea este o despartire pe plan fizic; desparte sufletul si duhul de trup.
3.      Moartea este o despartire vesnica.daca ramai pierdut in pacatele tale, vei sta inaintea lui Dumnezeu la judecata din fata scaunului de domnie mare si alb, si acolo pacatele tale te vor desparti pentru totdeauna de harul lui Dumnezeu; aceasta inseamna iadul

Apocalipsa 20:11-15

·  11 Apoi am văzut un scaun de domnie mare şi alb, şi pe Cel ce şedea pe el. Pământul şi cerul au fugit dinaintea Lui şi nu s-a mai găsit loc pentru ele.

·  12 Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stând în picioare înaintea scaunului de domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este Cartea Vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea.

·  13 Marea a dat înapoi pe morţii care erau în ea; Moartea şi Locuinţa morţilor au dat înapoi pe morţii care erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele lui.

·  14 Şi Moartea şi Locuinţa morţilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua.

·  15 Oricine n-a fost găsit scris în Cartea Vieţii a fost aruncat în iazul de foc.

    Stii ca Dumnezeu te iubeste si ca tu esti un pacatos -  mort in pacate? Inainte de a trece la urmatorul adevar, recunoaste in sinea ta: “Sunt mort in pacate”.


IV.                Faptul ca Hristos a murit pentru tine


Romani 5:6-8

·  6 Căci, pe când eram noi încă fără putere, Hristos, la vremea cuvenită, a murit pentru cei nelegiuiţi.

·  7 Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefăcătorul lui, poate că s-ar găsi cineva să moară.

·  8 Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.

  El a murit pentru cei care sunt straini fata de Dumnezeu; aici esti inclus si tu.
    “Pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi”
   “Pe Cel ce n-a cunoscut nici un pacat, El (Dumnezeu-Tatal) L-a facut
(Dumnezeu-Fiul)pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El”

2Corinteni 5:21

Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.

       “Caci stiti ca nu au lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur ati fost rascumparati… ci cu sangele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana”

1Petru 1:18-19

·  18 căci ştiţi că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire pe care-l moşteniserăţi de la părinţii voştri,

·  19 ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană.

     “Hristos, de asemenea, a suferit o data pentru pacate, El, Cel neprihanit, pentru cei nelegiuiti, ca sa ne aduca la Dumnezeu. El a fost omorat in trup, dar a fost inviat in duh

1Petru 3:18

Hristos, de asemenea, a suferit o dată pentru păcate, El, Cel Neprihănit, pentru cei nelegiuiţi, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorât în trup, dar a fost înviat în duh,

     “Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi”

1Corinteni 15:3

V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi;

     In lumina acestor minunate cuvinte din Sfintele Scripturi, n-ai vrea sa-I multumesti acum lui Dumnezeu pentru marea Sa dragoste de a trimite pe Fiul Sau ca sa poarte pacatele tale in trupul Lui pe lemn si sa recunosti in tine insuti: “Hristos a murit pentru mine la Calvar”?

V.                  Faptul ca poti fi mantuit prin credinta in Isus Hristos

Faptele apostolilor 16:30

i-a scos afară şi le-a zis: „Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?”

     Temnicerul din Filipi i-a intrebat pe Pavel si pe Sila: “Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?” Raspunsul a venit repede si concis: “Crede in Domnul Isus si vei fi mantuit tu si casa ta.”  Pavel si Sila i-au vestit Evanghelia temnicierului si celor din casa lui; ei au crezut si au fost mantuiti. Ce este Evanghelia aceasta care mantuieste daca este crezuta?
    Mai intai ea inseamna faptul ca “Hristos a murit pentru pacatele  noastre”. In al doilea rand, faptul ca “El a fost ingropat”. In al treilea rand, faptul ca “El a inviat a treia zi”

1Corinteni 15:3-4

·  3 V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi;

·  4 că a fost îngropat, şi a înviat a treia zi, după Scripturi;

   Isus Hristos, Dumnezeu-om, a murit pentru tine, a fost ingropat pentru tine si a inviat din morti pentru tine; iar acum sta la dreapta Tatalui mijlocind pentru tine

1Ioan 2:1

Copilaşilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiţi. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihănit.


   “Caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Hristos; fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede”.

Romani 1:16

Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului;


    Evanghelia este puterea lui Dumnezeu pentru mantuire numai daca crezi: credinta ta in Isus Hristos pune in miscare puterea lui Dumnezeu, care iti mantuieste sufletul.
   Orbul din nastere a primit vederea cu ochii trupului printr-o minune, dar vederea spiritual a venit cand Isus l-a intrebat: “ Crezi tu in Fiul lui Dumnezeu?” El a raspuns: “Cred, Doamna!”

Ioan 9:35-38

·  35 Isus a auzit că l-au dat afară; şi, când l-a găsit, i-a zis: „Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?”

·  36 El a răspuns: „Şi cine este, Doamne, ca să cred în El?”

·  37 „L-ai şi văzut”, i-a zis Isus, „şi Cel care vorbeşte cu tine Acela este.”

·  38 „Cred, Doamne”, I-a zis el; şi I s-a închinat.


     Apostolului Toma, mantuirea i-a fost data atunci cand a crezut si a marturisit: “Domnul meu si Dumnezeul meu!”

Ioan 20:24-29

·  24 Toma, zis Geamăn, unul din cei doisprezece, nu era cu ei când a venit Isus.

·  25 Ceilalţi ucenici i-au zis deci: „Am văzut pe Domnul!” Dar el le-a răspuns: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.”

·  26 După opt zile, ucenicii lui Isus erau iarăşi în casă; şi era şi Toma împreună cu ei. Pe când erau uşile încuiate, a venit Isus, a stat în mijloc şi le-a zis: „Pace vouă!”

·  27 Apoi a zis lui Toma: „Adu-ţi degetul încoace şi uită-te la mâinile Mele; şi adu-ţi mâna şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios.”

·  28 Drept răspuns, Toma I-a zis: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”

·  29 „Tomo”, i-a zis Isus, „pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut.”

Daca marturiseti cu gura ta pe Isus ca Domn si crezi in inima ta ca Dumnezeu l-a inviat din morti, vei fi mantuit.”
Romani 10:9-10

·  9 Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit.

·  10 Căci prin credinţa din inimă se capătă neprihănirea, şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire,

     Primeste-l pe El chiar acum si roaga-te astfel:
    “ Domne Isuse, stiu ca ma iubesti, pentru ca ai murit pentru mine pe cruce purtand pacatele mele. Iti multumesc, Doamne, pentru ca mi-ai descoperit starea mea pierduta si pacatoasa. Marturisesc ca sunt un pacatos, mort in pacate si nu ma pot mantui singur. Te primesc acum prin credinta, cu bucurie, ca pe Mantuitorul meu personal si-Ti multumesc, Doamne, pentru Mantuirea ta vesnica. Amin!”


VI.                Faptul ca poti fi mantuit si ca stii acest lucru

1Ioan 5:10-13

·  10 Cine crede în Fiul lui Dumnezeu are mărturisirea aceasta în el; cine nu crede pe Dumnezeu Îl face mincinos, fiindcă nu crede mărturisirea pe care a făcut-o Dumnezeu despre Fiul Său.

·  11 Şi mărturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat viaţa veşnică, şi această viaţă este în Fiul Său.

·  12 Cine are pe Fiul are viaţa; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viaţa.

·  13 V-am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi care credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu aveţi viaţa veşnică.

   “…. Voi, care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vesnica”. Prin puterea Cuvantului lui Dumnezeu, tu poti fi mantuit si poti sti lucrul acesta. Credinta  ta in Cuvantul infailibil (care nu greseste) al lui Dumnezeu este garantia mantuirii tale. “Cine crede in Fiul, are (timpul prezent!) viata vesnica”


Ioan 3:36

Cine crede în Fiul are viaţa veşnică; dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.”

          Biblia este o carte a certitudinilor. Ea iti intareste convingerile si te face sa-ti verifici credinta. Dumnezeu ar vrea ca tu sa stii:
1.      Ca esti acum copil al lui Dumnezeu


1Ioan 3:2

Preaiubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar ştim că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea aşa cum este.

2.      Ca ai fost facut neprihanirea lui Dumnezeu in El

2Corinteni 5:21

Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.

De asemnea

Romani 10:1-4

·  1 Fraţilor, dorinţa inimii mele şi rugăciunea mea către Dumnezeu pentru israeliţi este să fie mântuiţi.

·  2 Le mărturisesc că ei au râvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere:

·  3 pentru că, întrucât n-au cunoscut neprihănirea pe care o dă Dumnezeu, au căutat să-şi pună înainte o neprihănire a lor înşişi şi nu s-au supus astfel neprihănirii pe care o dă Dumnezeu.

·  4 Căci Hristos este sfârşitul Legii, pentru ca oricine crede în El să poată căpăta neprihănirea.

3.      Ca acum esti o faptura noua in Hristos

2Corinteni 5:17

Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.

4.      Ca esti acum un fiu si mostenitor al lui Dumnezeu

Galateni 4:7

Aşa că nu mai eşti rob, ci fiu; şi, dacă eşti fiu, eşti şi moştenitor, prin Dumnezeu.

Ai putea sa ai o asigurare mai mare decat cea care se gaseste in Cuvantul infailibil al lui Dumnezeu? “Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.”

Matei 24:35

Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.


VII.              Faptul ca acum esti un copil al lui Dumnezeu si ca trebuie sa-L asculti

Faptele apostolilor 5:29

Petru şi apostolii ceilalţi, drept răspuns, i-au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!

Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni. Acum ii apartineti lui Isus Hristos. El este Domnul si stapanul vostru, si “nimeni nu poate sluji la doi stapani”

Matei 6:24

Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt; nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.

    Hotaraste-te acum sa asculti de Domnul si Stapanul tau, Isus Hristos, in toate lucrurile:
1.      Alatura-te unei biserici conforma cu invataturile Noului Testament. “Si Domnul adaugat in fiecare zi la numarul lor pe cei care erau mantuiti

Faptele apostolilor 2:47

Ei lăudau pe Dumnezeu şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiţi.


2.      Urmeaza-L pe El implinind porunca botezului

Faptele apostolilor 2:41

Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi; şi, în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete.

Botezul nu mantuieste, ci este o marturie a credintei tale in moartea, ingroparea si invierea lui Hristos

Romani 6:4

Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă.

3.      Ia parte la lectii duminicale de studiere a Sfintelor Scripturi impreuna cu altii copii ai lui Dumnezeu

2Timotei 2:15

Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului.

4.      Ia parte la serviciile divine din biserica ta

Evrei 10:25

Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.

Ai nevoie sa auzi predici din Cuvantul lui Dumnezeu si sa traiesti in partasia crestina.

5.      Fii un ispravnic credincios
1Corinteni 4:2

Încolo, ce se cere de la ispravnici este ca fiecare să fie găsit credincios în lucrul încredinţat lui.


Tot ce esti si tot ce ai Ii apartine lui Dumnezeu. “… voi nu sunteti ai vostri. Caci ati fost cumparati cu un pret…”
1Corinteni 6:19-20

·  19 Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?

·  20 Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

Ca ispravnic credincios, da-I lui Dumnezeu partea Sa

Maleahi 3:10

Aduceţi însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare, zice Domnul oştirilor, şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare.

Zeciuiala este a zecea parte din venitul tau si apartine Domnului

Leviticul 27:30

Orice zeciuială din pământ, fie din roadele pământului, fie din rodul pomilor, este a Domnului; este un lucru închinat Domnului.

6.      Fa-ti timp in viata de zi cu zi sa te rogi si sa citesti Cuvantul lui Dumnezeu, pentru a putea sa cresti in harul si cunostinta Domnului Isus Hristos.




 Bibliografie : Noul Testament, Psalmi, Proverbe si Indrumari     editura: Liga Bibliei  

Niciun comentariu:

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates